Liigu otse sisu juurde

Pühajärve Ranna Gurmee

Köögikunstnikud kutsuvad lauda, pakkudes tõelist gurmeed toidust ja joogist laulu ja tantsuni. Lõuna-Eesti parimaid maitseid ja meelelahutusprogrammi rikastavad elamused Otepää sõbervaldadest ning laiast maailmast.

Lugu

Kahepäevane rahvusvaheline toidukultuuri gurmeefestival toob Pühajärve rannaparki kultuuripealinn Tartu 2024 piirkonna parimad kokad, toidutootjad ja maitseelamuste väärindajad, turismiteenuste pakkujad ja meelelahutajad, samuti külalised sõprusvaldadest, Euroopast ja kaugemalt. Ikka selleks, et pakkuda toidukultuuri gurmaanidele ehedaid kohalikke maitseid ja põnevaid palu laiast maailmast. Festivalil on au sees säästlik, maalähedane toit ning kohalike metsade ja talude rikkalikud annid – eesotsas seentega.

Kogemus

13. – 14. oktoobrini paitavad Otepää külaliste maitsemeeli kulinaarsed ja muusikalised elamused. Tippkokad, toitlustajad ja toidutootjad kultuuripealinna piirkonnast katavad laua Lõuna-Eestile iseloomulike roogadega, mis valmivad puhtast kohalikust toorainest, esivanemate teadmiste ja tänaste köögitarkuste toel. Kehakinnituse kõrvale saab nautida kultuuriprogrammi Lõuna-Eesti parimatelt esinejatelt. Menüüd rikastavad külalised Otepää sõprusvaldadest, lisaks tutvustavad oma (toidu)kultuuri Euroopa ja kaugemate paikade esinejad.

Kokad pakuvad meeliülendavaid maitseelamusi erinevates tiimides ning mitmed road jäävad hiljem toidufänne rõõmustama kohalikes restoranides. Meelelahutajad jõuavad lisaks lavalaudadele ka pliidi taha, valmistades profikokkade juhendamisel festivalikülalistele head-paremat. Küllusliku valikuga kaubatänavalt saab erinevaid maitseelamusi proovida ja meelepäraseid kohalikke tooteid kaasa osta.

Maal elamine, oma toidu korjamine ja kasvatamine muutub Eestis üha populaarsemaks ning esivanemate teadmistest on praegugi palju õppida. Pühajärve Ranna Gurmee kutsub avastama Eesti maakultuuri, loodussõbralikku eluviisi ja metsanduse põnevat pärandit tänapäevases võtmes. Mitmed meile tavapärased toidud ja toiduhankimise viisid mõjuvad mujal maailmas eksootiliselt: näiteks seente korjamine on paljudes riikides keelatud. Seetõttu ongi festivali fookuses Otepää ja Lõuna-Eesti metsade maitsvad seened, ent laualt ei puudu ka teised kohalikud loodusannid. Näitame, mida kõike loodus meile pakub, kui me seda vaid hoida oskame!

Ürituse veduriteks on kogenud suurürituste korraldaja ja kümnendi kokana praktiseerinud  Ago Arro, kohalik toidugurmaan ja GMP “Pühajärve” restorani peakokk Koit Uustalu  ja tänane Otepää kultuurivedur ning endine tippkokk Jorma Riivald.

Mõju

Koostöö Eesti ja maailma tippkokkadega, artistidega ning teiste organisatsioonidega inspireerib nii kohalikke ettevõtjaid ja kultuurikorraldajaid kui ka partnereid. Sündmus tutvustab ja turundab omanäolist ja looduskaunist piirkonda Eestis,  Euroopas ja väljaspool. Korraldajad on kindlad, et festivalist leiab endale koha Eesti toidukultuuri kalendris, et olla iga-aastane traditsioon, mis innustab toidu- ja kultuurihuvilisi edaspidigi Otepääd külastama.

Metsas kasvavad väikesed seened