Kasvame koos oma toiduga keskkonnasõbralikumaks ja teadlikumaks! Mahetoitu ja kogukonnaaiandust tutvustavasse algatusse on kaasatud koolid, lasteaiad ja pered kogu Lõuna-Eestist.

Lugu

Laste ja noorte harjumusi ning eelistusi mõjutavad vanemad, aga ka vastupidi. Koostöös Tartu ja Lõuna-Eesti haridusasutustega näitame Eesti lastele, kust ja kuidas toit lauale tuleb - nii kasvavad neist teadlikud toidutarbijad.
Tule ja veendu, et oma toitu saab kasvatada ka siis, kui elad linnas ja sul on kõigest väike maalapp. Tutvustame Tartu kogukonnaaedade tegevusi ning näitame, et söödavate taimede kasvatamine ühendab erinevas vanuses ning erineva kultuuri-, keele- või sotsiaalse taustaga inimesi.

Söö toitu, millel on lugu ja mille sa oled oma kätega kasvatanud!

Elamus

Loovharidusprogrammi “Kasvades oma toiduga” eesmärk on tõsta laste ja perede ning õppeasutuste teadlikkust toidu kasvatamisel.

Kõik huvilised saavad kaasa lüüa aktiivse ja avatud kogukonnaaedade võrgustiku tegemistes. Talgu- ja teemapäevadel jagatakse teadmisi mullast, Eesti pärimussortidest, taimede hooldamisest ja säilitamisest. Toomemäe talgupäeval “Lehed toiduks” tutvume toidu eluringiga – kohalikest lehtedest saab viljakas muld kohalikule kogukonnaaiale. Perepäeval “Kubiseb ubinaist” päästame Tartu aiad õunauputusest ning keedame üleliigsed ubinad mahlaks, moosiks ja kompotiks. 2024. aastal tähistame Eesti Põllumajandusmuuseumis suurejooneliselt lõikuspidu.

Programmi käigus valmivad videod aitavad õpetajatel koolitunnis taimeteadmisi jagada ning julgustavad ka kõhklevaid rohenäppe aiapidamisega algust tegema.

Avame ka ukse kogemustele, milliseid toidutaimi ja kuidas kasvatavad teised Euroopa õppeasutused. Rahvusvahelisest Rohelise kooli võrgustiku aedade fotokonkursist saavad osa võtta koolid ja lasteaiad üle Euroopa.

Põnevaid ettevõtmisi toimub veelgi - ole ainult agar ning julge näpud või mõtted mullaseks teha!

Mõju

Külvame seemne viljakasse mulda ja ta läheb kasvama. Projekti tulemusena kasvavad Eesti lastest teadlikud taimehuvilised, kes oskavad hinnata omakasvatatud puhast toitu. Eesti mahetoit ja kohalik toidukultuur saavad Euroopas väärtuseks ning kogukonnaaiad muutuvad populaarseks tegevuseks Tartus ja Eesti väikelinnades.

Sööme oma toitu ja oleme mahedad!

Eestvedajad: Elen Peetsmann, Karin Pai, Eeva Kirsipuu-Vadi

Kontakt: 
elen.peetsmann@emu.ee

Ole kursis Euroopa kultuuripealinna programmiga. Telli meie uudiskiri!